Hoofdmenu  
Home English (United States)
Download  
E-Book
E-BookE-Book
ePub Download ePubePub is de meest gangbare formaat voor E-Book readers. Het heeft geen absolute paginaindeling. meer info...

19 februari

Dag 50

En niemand naait een lap ongevold laken op een oud kleed; anders scheurt zijn nieuwe aangenaaide lap iets af van het oude kleed, en er wordt een ergere scheur. En niemand doet nieuwe wijn in oude leren zakken; anders doet de nieuwe wijn de leren zakken bersten en de wijn wordt uitgestort, en de leren zakken verderven; maar nieuwe wijn moet men in nieuwe leren zakken doen.

Marcus 2:21-22
---o--O--o---

De oude dame, ze geven haar een opknapbeurt; ze is nog steeds dezelfde oude vrouw. De oude man, ze geven hem een opknapbeurt; het is gewoon dezelfde oude man. “Ik sla op Nieuwjaarsdag een nieuwe bladzijde om en ik zal een nieuw leven beginnen. Ik zal mijn pijp weggooien”, en hem de volgende dag weer oprapen. Ziet u? Dat bent ú maar. Het is geen opknapbeurt; het is een geboorte die de kerk nodig heeft.

Je kunt dit in de oude kerk niet prediken. Ze zou het niet kunnen verdragen. Jezus zei dat in Lukas, ongeveer in het vijfde hoofdstuk, over de wijn in een zak. Hij zei: “Je kunt geen nieuwe wijn in oude zakken doen. Als je dat doet zullen ze scheuren.”

Dat verwonderde me vroeger, vroeger kon ik dit niet begrijpen met mijn jongensverstand, als ik dacht: “Hoe kan de fles kapot gaan?” Want als wij het over een fles hebben, als die oud is maakt dat niets uit omdat ze van glas is.

Maar in Jezus’ tijd, waar Hij over sprak, was de fles die zij toen gebruikten, gemaakt van een dierenhuid. En een dierenhuid moest worden gelooid. En wanneer de dierenhuid oud was, wel... Wanneer ze nieuw was en jong en pas gelooid, dan was ze flexibel. Maar wanneer ze oud werd, werd ze droog. Nu, velen van u mensen weten wat een huid is als ze droog wordt. Ze wordt oud en droog en ze is helemaal gekrompen en echt hard. Als u daar nieuwe wijn in doet, er zit helemaal geen beweging in, ze zal barsten.

Het is precies zo met proberen de doop van de Heilige Geest te prediken in de echte, originele kracht van de opstanding; proberend dat voor de mensen te plaatsen. Als u dat doet, wat gebeurt er als u het erin doet? De nieuwe wijn heeft leven en de nieuwe wijn is nog steeds aan het gisten. O, ik hoop dat u het ziet. Het nieuwe leven is aan het gisten.

De nieuwe wijn gist nog steeds. En als het in een nieuwe flexibele zak zit, waar de olie van het dier nog in de huid zit, zal de huid uitrekken als de nieuwe wijn begint uit te zetten.

Met andere woorden, als de Bijbel zegt: “Jezus Christus is dezelfde gisteren, vandaag en voor immer”, dan zal de nieuwe huid: “amen” zeggen, zich daarmee uitrekken. En wanneer de nieuwe wijn zegt over de doop van de Heilige Geest: “Ik ben het leven van God dat binnenin u werkt”, dan zal de nieuwe huid “amen” zeggen en zich daarnaar uitrekken. Wanneer de nieuwe wijn zegt: “De Heilige Geest voorziet vandaag in onze genezing”, dan zal de nieuwe wijn zich uitzetten, de wijn die het Woord is. En wanneer Hij dat zegt, zal de nieuwe zak “amen” zeggen en zich daarvoor uitrekken.

Maar wat zal de oude zak doen? “De dagen van wonderen zijn gepasseerd en voorbij.” Wat zijn we dan aan het doen? Wat bereiken we daarmee? We zijn... Hij zei: “De oude zak zal barsten en de wijn zal daarmee verloren gaan.”


Aanhaling genomen uit de prediking: